Ur Dagens Industri: Tog förbjudet steg

Nyhet 12 maj 2016 Skrivet av: Jenny Sandberg

I höstas tog Sofia Franzén sitt livs tuffaste beslut när hon lämnade företaget som hon själv hade byggt upp.

Nu hjälper hon i stället andra entreprenörer att gro och blomma ut på Drivhuset i Malmö.

200 personer bänkade sig på Malmö Live på onsdagens eftermiddag för att låta sig inspireras av andra entreprenörer, lyssna till spännande affärsidéer – och kanske också möta framtidens Supergasell.

Men på scenen ställde sig också en entreprenör som inte längre ville vara entreprenör.

”Ja, det är väl det absolut konstigaste som man kan säga till andra företagare”, säger Sofia Franzén, grundare av och tidigare vd för resesajten Owegoo.

Hon var just ute på sin tredje investeringsrunda för att ta nästa stora steg med sitt företag och talade varmt om bolagets kommande resa mot toppen och hur hon själv skulle ta täten i den spurten.

Men magkänslan sa något annat.
”Är det det här jag vill göra i livet? Är det här mitt hjärta är?”

Hon hade svårt att prata med vännerna och branschkollegerna om sin tvekan. I stället drog hon till Kapstaden med ett gäng ”galna entreprenörer” från Göteborg och Stockholm – och där bestämde hon sig.

”De förstod mig verkligen och stöttade mig. Men att lämna mitt eget företag var ett av de absolut svåraste besluten jag har tagit.”

Att klippa bandet till entreprenörsvärlden var det dock aldrig tal om. Tvärtom. Efter att ha startat festivaler, projekt och företag i hela sitt liv har hon nu för första gången en helt vanlig anställning, som vd för Drivhuset i Malmö.

”Vi hjälper elever på högskolan som vill kicka i gång och ta sina idéer till marknaden. Vi hjälper dem helt enkelt att starta och driva företag.”

En perfekt sysselsättning för någon som är allt annat än en förvaltare.

”Det roligaste med företagandet är uppstartsfasen. Men den tar slut rätt snabbt. Nu får jag vara med i den fasen hela tiden”, säger Sofia Franzén.

På scenen i Malmö fanns också två andra entreprenörer i

startblocken för en större tillväxt. Under årets Gasellfester hjälper en expertjury till att hitta entreprenörerna som har störst potential att bli en Supergasell inom fem år.

I Malmö föll publikens val på företaget Senzagen, som utvecklar och säljer cellbaserade allergitester.

”Det kommer att bli ett globalt förbud mot djurbaserade allergitester inom kosmetikbranschen”, säger Anki Malmborg, vd för Senzagen, om framtidsutsikterna. 

Källa: Dagens Industri