Intervju: Tio år till 100 procent

Nyhet 12 apr 2017 Skrivet av: Anders Jakobson

Klara Härgestam driver egna företaget Klara Besked Retorikkonsult. Efter nästan tio år där verksamheten rullat på i mindre skala, har hon 2017 tagit steget fullt ut och blivit företagare på 100 procent.

Klara säger att hennes resa till företagandet varit krokig. Efter studenten läste hon retorik och fastnade för det. Hon funderade på om det var något hon kunde jobba med och när byrån Ronge skickade ut ett pressmeddelande om att de hade anställt Elaine Eksvärd som retorikkonsult började bitarna falla på plats.
- Jag insåg att jag behövde bli egen företagare. Det var inget jag hade tänkt på och heller inte ett naturligt val.
Detta var runt 2007/2008 och som många andra universitetsstudenter med funderingar på att starta eget vände hon sig till Drivhuset.
- Jag fick hjälp med en affärsplan, att lära mig att sälja, att identifiera målgrupper och kunder och så vidare. Jag visste verkligen ingenting!
Efter examen var hon redo att köra i gång, men i stället blev det en heltidsanställning på digiPlant som webbredaktör. Under åtta år jobbade Klara med utbildning, marknadsföring, nyhetsbrev, bloggar, SEO och support. Intresset för retorik fanns dock fortfarande kvar.
- Jag startade Retorikbloggen 2012 och jag började känna att jag ville göra något eget på allvar. Efter min första mammaledighet gick jag ned på 50 procent på digiPlant och körde eget resten av tiden. 
Upplägget fungerade bra. Det blev omväxlande att vara kombinatör, att ena dagen hänga med sina kollegor och andra ta fullt ansvar för sitt eget. Men så småningom kände Klara att det var dags att lämna sin anställning och i samband med sin andra mammaledighet sa hon upp sig – 2017 är första året som helt egen.
Beslutet var ett resultat av flera års reflekterande kring identitet och kompetens.
- Jag har inga företagare i släkten och länge tänkte jag “inte kan väl jag?”, men strax innan förra julen började jag få mycket beröm för hur jag hanterade mitt företagande och i kombination med mina egna tankar insåg jag att jag faktiskt är en entreprenör!

Vad är då en retorikkonsult?
- Jag hjälper folk att bli fria i sitt sätt att kommunicera. Bland annat genom personlig retorikträning. Det kan till exempel vara en chef som vill bli bättre på att hålla en presentation. Ofta handlar det om retorikens mjuka värden, att jobba med identitet, personlig utveckling, hitta sin roll som talare och att bli bekväm i det. 
Även om retorik i dag ofta faller in under kommunikation så är ändå röst och kropp det centrala. Kroppsspråk och tal hänger alltid ihop.
Den personliga retorikträningen är en mindre del av Klaras verksamhet. Den stora är workshops och föreläsningar, bland annat hos skolor där hennes kompetens kommer till sin rätt. 
- Retorik ingår i svenskundervisningen men lärarna saknar material och kunskap, så jag får utbilda dem i vad som är relevant för elever i dag. 

Tio år har gått sedan hon lite lätt vilsen klev in hos Drivhuset och lade grunderna till vad som i dag är hennes levebröd. Men att det har tagit tid är snarare en fördel än en nackdel, anser hon.
- Trots att jag inte har jobbat med det här på heltid känner jag mig erfaren. Jag har skyndat långsamt och hunnit med mig själv. Jag har lärt mig mycket av anställningen på digiPlant och att bli förälder.

KLARAS FEM TIPS TILL ENTREPRENÖRER:

1. Fundera på varför du vill bli företagare. Det kommer att hjälpa dig att prioritera rätt.
2. Ta mycket hjälp. Använd Drivhuset och mentorprogram. 
3. Umgås med andra företagare och nätverka...
4. ...men våga även säga nej. Nätverka med rätt personer. Ibland är det viktigare att sitta hemma och skicka de där mailen som blivit liggande i stället för att nätverka för nätverkandets skull.
5. Vila och fira! Stressa inte om energin är låg, utan vila om du behöver det så vänder det. Fira de små stegen, kanske har du fått ja på en offert, en bra betalning eller en ny kund.

Läs mer om Klara på klarabesked.se

Text: Anders Jakobson
Foto: Jakob Wiborg