Tjänar kunskap i stället för pengar

Nyhet 15 mar 2018 Skrivet av: Anders Jakobson

Studenterna Alexander och Mathias tycker att det går alldeles utmärkt att kombinera studier och eget företagande – speciellt om man drivs av utmaningen.

I oktober 2017 startade Alexander Westermark och Mathias Karlsson aktiebolaget Westermark & Karlsson Ekonomi. Bolagsformen var självklar.
- Det känns mer seriöst med ett aktiebolag. Det ger ett professionellt intryck och vi hade sparpengar till aktiekapitalet, säger Alexander. 
Han och Mathias är studenter vid Örebro universitet och läser till civilekonomer, med inriktning redovisning och ekonomisk styrning. Planen finns att ta en master inom finans.
- Tanken om att driva företag kom redan vid tio års ålder. Alexanders pappa var egen företagare och är i dag delägare i sonens firma. 
– Då ville jag nog bli kock, men jag har aldrig haft en klar bransch som jag intresserat mig för. Att det blev redovisning var för att vi såg att det fanns ett behov och det var lätt att starta utan att gå in med så mycket kapital. Det enda som kostar är vår tid, men i och med att det är drivandet och utmaningen som lockar oss är det värt det. 

Det var en kompis i Uppsala som tipsade om Drivhuset. Redan efter första mötet blev Alexander och Mathias studentambassadörer för Drivhuset i Örebro. 
– Det är superbra för studenter. Det finns mycket kontakter och ett stort nätverk att ta del av. 
Att driva företag och plugga samtidigt tycker Alexander är en bra kombination. Speciellt om man inte känner stressen av att dra in kapital.
– Vi kan leva på CSN och behöver inte jobba för att få lön. Vi tycker det vi gör är kul och då är det inga problem att jobba på kvällar eller helger efter skoltimmarna. Jag tycker att det är lite trist att så få startar egna bolag vid sidan av studierna. 

Just nu har Alexander och Mathias ingen klar vision om var företaget ska ta vägen. Så länge de studerar kan de driva företaget parallellt. Just nu fokuserar de på att lära sig så mycket de kan om företagande. ”Att tjäna kunskap i stället för pengar”, och därför kan de ligga på en låg timkostnad.
– Nu är vi redo för fler kunder. Vi har jobbat intensivt med en kund för att lära oss hela kedjan och nu kan vi ta nästa steg med vårt företag. 

Mer om Westermark & Karlsson Ekonomi AB: westermarkkarlsson.se

TEXT& FOTO: ANDERS JAKOBSON