Idégeneratorn: Freija Carlstén

Nyhet 26 sep 2014 Skrivet av: Karolina Sandberg

Freija Carlstén berättar med egna ord hur det var att delta i Idégeneratorn 2013.

Det hela började med att jag såg ett informationsblad om att Drivhuset i samarbete med SLU Holding, Ultuna Studentkår och Uppsala kommun anordnade en casetävling. Jag hade precis vunnit en casetävling för Vectura (num. Sweco) och hade fått mersmak för tävlingar. Jag såg att sista datumet för att ansöka hade passerat men jag mailade och frågade om det fortfarande fanns plats vilket det gjorde. En regnig morgon samlades en blandad skara i ett av de sprillans nya konferensrummen på SLU. Allt kändes väldigt välordnat och fika och smågodis stod utställt, en färgskala för varje bord.

Dagen började med att vi delades in i olika grupper för att få en så bra spridning som möjligt då vi kom från vitt skilda utbildningar. Vi spånade tillsammans fram lösningar på olika case för att få igång tankeverksamheten och lära oss tänka i nya banor. T ex att fortsätta mata idéer utan att rata de förslag som kommer upp. Detta var väldigt givande och har sedan dess blivit en metod jag gärna använder mig av när jag känner att jag kör fast.

Efter övningarna hölls en föreläsning om vattenproblematiken i Uppsala. Temat för casetävlingen var ”Hur kan Uppsalas vatten bli renare?” där problemet gäller både föroreningar och nedskräpningar i vattnet samt översvämningsrisken.

Vår grupp satte en tidsplan och tog med oss idéerna vi spånat fram under dagen. Vi sågs en ännu regnigare dag hemma hos Ida, en av gruppmedlemmarna. Där satte vi ihop en presentation kring vår idé ”vattenappen” och spelade in det hela som en radiointervju för att beskriva hur den skulle användas. Tanken var att vattenappen skulle kunna laddas ner gratis, i början i Uppsala men förhoppningsvis även på nationell nivå. I vattenappen skulle finnas tips på små åtgärder man kan göra åt sin vattenanvändning och hur man undviker att bidra till förorening. Vattenappen var vår huvudidé men vi ville lägga till en extra dimension och tog även fram en marknadsföringsstrategi som vi valde att kalla Uppsala vattenfestival. På vattenfestivalen skulle dels appen lanseras men detta skulle även vara tillfälle för nöje, möten, diskussioner och aktiviteter med vatten som gemensam nämnare.

Några veckor efter sista inlämningsdag av presentationen var det dags för prisutdelning där Stefan Hanna med en fin motivering från juryn utdelade förstapriset till oss. Vi trodde självklart att det inte skulle bli någon fortsättning och att det hela var ett väldigt väl genomfört projekt för att stimulera och inspirera studenter och fungera som ett avbrott i studierna.

Så fel jag hade när jag några veckor senare stötte ihop med tidigare nämnde Stefan Hanna på en kväll för unga entreprenörer och han sa att han gillade vår idé från casetävlingen. Vi bestämde tid för ett möte och det visade sig att det framför allt var vattenfestivalen som han hade fattat tycke för och han tyckte att idén hade stor potential och skulle vidareutvecklas. Sagt och gjort, tillsammans med en av gruppmedlemmarna, Ida Hansson arbetar jag nu på timmar för kommunen för att ta fram en projektplan för en vattenfestival. Inga datum är satta men förhoppningen är att den ska genomföras någon gång under andra halvan av 2015.

Det jag lärt mig av allt detta är att våga hoppa på nya projekt och samarbeta med nya människor. Att få jobba för kommunen och tillsammans med Ida som har en master i biomedicin och läst sitt sista år på Uppsala universitets entreprenörsskola har varit otroligt givande och lärorikt. Jag tror det är bra att hoppa på projekt man tycker ser roliga ut och våga samarbeta med nya människor. Sen tror jag också att det är viktigt att inte satsa för hårt på målet utan att vägen dit ska vara rolig. Hade vi vetat att vår idé skulle ta oss såhär långt hade vi kanske inte vunnit från första början. 

- Freija Carlstén, vinnare Idégeneratorn 2013

Läs mer och anmäl dig till årets upplaga av Idégeneratorn.